El Dokuma Halı Yöreleri Nelerdir?

El dokuma halı yöreleri oldukça fazladır. Yöreden yöreye göre imal edilen halılarda farklılıklar gözlemlenir. Bu bakımdan günümüzde şu gibi farklı halılar vardır:

  1. Anadolu Halısı
  2. Taşpınar Halısı
  3. Yağcıbedir Halısı
  4. İran Halısı

Her bir el dokuma halı dokunduğu yere göre farklılıklara sahiptir. Eğer bu ürünlerden almak istiyorsanız ne olduklarını tek tek bilmek, daha doğru kararlar alıp size uygunlarını tespit etmenize yardımcı olur.

Anadolu Halısı

Anadolu halıları Orta Asya’dan bugüne kadar görülen bir gelenektir. Bu tür halıların üzerinde bulunan her dokunun sembolik bir anlamı vardır. Halının orta bölümünde yer alan motifler, ana düşünce ve odak noktasını açıklar.

Işıltılı ve renkli yapısı olan bu halılar, evlere yeni bir atmosfer kazandırabilmektedir. Bohem halı olduğu için el dokuma halıların genel avantajlarına sahiptir.

Taşpınar Halısı

El dokuma halı yöreleri oldukça geniştir. Taşpınar halısı da bunlardan birisidir. Aynı zamanda Aksaray halıcılığı olarak da adlandırılır. Günümüzde bu modeller hem işlevsel hem de verimli bir yapıya sahiptir.

Aksaray ve etrafında halı dokumacılığı, Anadolu Selçukluları zamanından bugüne dek sürmektedir. Sahip olduğu farklı renk ve motifler sayesinde birçok yaşam alanına hitap etmektedir. Özellikle bitki, manzara, hayvan ve geometrik şekiller gözlemlenir.

Bu halılarda kullanılan malzeme yün olup, özellikle çevre ova ve dağlarda koyun yetiştiren kişilerden elde edilmektedir. Koyunlar yılda bir kere kırkılmakta olup yün özellikleri de farklılık gösterebilmektedir.  

Yağcıbedir Halısı

Yağcıbedir Halısı, el dokuma halı modellerinden bir diğeridir. Bunlar Balıkesir’e bağlı olan Bigadiç ve Sındırgı’da dokunmaktadır. Yörükler tarafından el dokuma tezgahlarında imal edilen bu halılar Anadolu Selçuklu sanatının bir devamı niteliğine sahiptir.

İlmek ilmek dokunan bu halılar, ortalama 150-200 yıllık bir ömre sahiptir. Bu nedenle verimli bir şekilde kullanım görebilir. 3 şemada gelişim gösteren bu halılar çift yönlü mihraplı, tek mihraplı ve tek mihraplı-ayak basma şeklinde imal edilir.

Yün kullanılarak dokunan bu halılarda ilmekler de Gördes tekniği ile atılır. Her santimetrekaresinde 30-35 arası ilmek bulunur. Bu nedenle verimli bir şekilde kullanılması mümkündür.

İran Halısı

İran halısı dendiğinde akla doğal olarak İran gelse de, bu halılar Anadolu coğrafyasına da dokunmaktadır. Bunun yanı sıra İran’da Kaşkay, Azeri ve Türkmen toplulukları tarafından da dokunmaktadır.

El dokuması halı kadınlar tarafından dokunsa da İran halıları bunlardan farklıdır. Çünkü bunlar erkekler tarafından da dokunur. Ayrıca kullanım şekilleri de farklıdır. Çünkü yere serilmesi dışında duvara asılarak tercih edilmesi de mümkündür. Bu bakımdan özellikle yaşam alanlarına değişik bir atmosfer kazandırır.

İran halılarında kullanılan iplikler yün veya ipek olabilir. Kendi içinde farklı seçenekleri olduğu için buna göre özel şekilde incelenmelidir.

Hangi Halı Alınmalı?

Halılar yaşam alanlarında en gerekli eşyalardan biridir. Eğer yeni bir halı alınacaksa, bunun ne olması gerektiği oldukça büyük bir soru işaretidir. Eğer el dokuması halı almak istiyorsanız, belirttiğimiz üzere yapabileceğiniz farklı yöreler vardır.

Eğer uzun süre verimli bir şekilde kullanabileceğiniz halılar bulmak istiyorsanız, zevklerinize göre olanları tercih etmeniz şarttır. Her bir kategoride farklı seçenekleri incelerseniz, size en uygun olanları kolay bir şekilde keşfedebilirsiniz. Ayrıca şu gibi konulara da dikkat ederek, daha doğru kararlar alabilirsiniz.

Halının Boyutu

Halı boyutları yaşam alanlarına ve odalara göre ayrı ayrıdır. Böylece her gereksinime cevap verilebilir. Eğer satın aldığınız ürünün yeri istediğiniz gibi kaplamasını istiyorsanız, kaç metrekare olduğu önemlidir. Aksi durumda çok küçük ya da büyük gelerek sonuçlarından memnun bırakmayabilir.

Öncelikle sereceğiniz alanı ölçer, ardında da ne kadar alan kaplamasını istediğinize karar verirseniz, içlerinden size en uygun olanları keşfedebilirsiniz.

Halının Kullanım Alanları

Halı tüm odalarda kullanım görebilir. Ancak sereceğiniz yere göre bir halı bakmak, sonuçlarından daha fazla memnun kalmanıza yardımcı olabilir. Örnek olarak misafir odasında kullanacaksanız misafirleri daha fazla memnun etmek için ışıltılı ve renkli modeller düşünülebilir.

Oturma odasında ise daha normal el dokuma halı modelleri tercih edilebilir. Yatak odalarında ise gece uykunuzu etkilememesi için canlı olmayan renkler kullanılabilir. Farklı modelleri değerlendirerek, aralarından size en uygun olanları bulmanız mümkündür.

Bloga dön